Lästips

Vad ska man läsa? För den som så här års jagar goda fackböcker är det inget dåligt råd att se eftervad föredragshållarna i Stockholms Humanistiska Förbund under 2022 har skrivit eller givit ut desenaste åren. Det är humaniora av hög kvalitet. Här en liten lista med sex böcker – och den sjätte äringen fackbok utan lyrik.:

Leif Runefelt talade den 24 februari om bildens genombrott i dagstidningarnas reklam kring 1900och framför allt bilden av kvinnan. Han byggde på sin bok från 2019, Den magiska spegeln. Kvinnanreklamen och den kapitalistiska samhällsordningen. Man kan tillägga att under 2022 har Leif kommitut med en ny bok i ett fascinerande ämne, Några ögonblicks förundran. Marknaden för ambulerandeunderhållning i Sverige 1770–1880 (Nordic Academic Press). Här kan man läsa om utbrytarkungar,skäggiga damer, teatersällskap, cirkusar och annat och annat som stod för underhållningen i 1800-talssverige.

Simon Sorgenfrei höll föredrag den 28 april utifrån sin då nästan på dagen utgivna De kommer attvara annorlunda svenskar. Berättelsen om Sveriges första muslimer (Norstedts). Den har sedan fåttstor uppmärksamhet och mycket goda recensioner. Det är rolig bok – man skrattar högt ibland –men också mycket lärorik. Rekommenderas till var och en som vill begripa lite mer om invandring tillSverige än vad som sägs i den ganska sorgliga dagsdebatten.

Fredrik Charpentier Ljungqvist höll föredrag den 4 oktober om klimathistoria. Han hade färskaforskningsresultat som inte alltid står i hans bok från 2017, Klimatet och människan under 12 000 år(Dialogos förlag). Den är ändå utomordentlig läsning för den som söker de riktigt långa perspektiven.

Carin Franzén och Håkan Möller diskuterade 3 november Natur och Kulturs Litteraturhistoria (2021),som de varit huvudredaktörer för. Det är 950 sidor om världens litteratur – inte bara denvästerländska – de senaste 3 000 åren. Det var länge sedan det kom en litteraturhistoria på svenskamed motsvarande omfång och ambitionsnivå. Den här kommer troligen att vara det självklarareferensverket under ett par årtionden.

Magnus Halldin, medlem i styrelsen, presenterade den 15 november sin och Camilla Hammarströmsutgåva av nyöversatta dikter av Georg Trakl, Bävande under höstliga stjärnor (Bokförlaget Lejd2022). Trakl (1887–1914) brukar nämnas som en föregångare inom så kallad lyrisk expressionism,och dikterna är dystra, färgrika och mycket vackra.