Sep 7, 2023 16:15

Program hösten 23

 

 

Program hösten 2023

Tisdag 10 oktober  kl. 18.30

Andrej Kotljarchuk: Belarus – vilken roll spelar historien i landets demokratirörelse?

Belarus rika historia går tillbaka till vikingatiden. Efter den ryska revolutionen 1917 blev Belarus en kort period självständigt till 1921. Dagens Belarus är ett djupt polariserat samhälle med olika historiska hjältar och olika tolkningar av det förflutna.  Andrej Kotljarchuk är docent i historia vid Samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola.

 

Onsdag 25 oktober kl. 16.30

Bonniers konsthall: Särskild visning av Sara-Vide Ericssons och Tilda Lovells utställning

Den hälsingländska konstnären Sara-Vide Ericssons utställning på Bonniers konsthall har blivit mycket uppmärksammad. Vi får en särskild visning. Samling 16.20 utanför konsthallen. Avgift 100 kr kan betalas (swishas) på plats. Förhandsanmälan krävs <unn.hellsten[atgmail.com].  Endast för medlemmar.

 

Onsdag 1 november kl. 18. 30

Robin Rönnlund: Den flyktiga staden från antiken till nutid

I vår urbaniserade nutid ses staden lätt som sista steget i en lång utveckling. Nyare forskning visar att städer historiskt sett varit allt annat än eviga. Föredraget handlar om städernas ursprung i antikens Grekland, hur stadslivet kommit, gått och återuppstått i Europa, och vad arkeologin säger vi kan förvänta oss av framtiden. Robin Rönnlund är arkeolog och forskare vid Svenska institutet i Athen och Thessaliens universitet i Volos, Grekland. Samarrangemang med Klassiska föreningen.

 

Tisdag 21 november kl. 18.30

Åsa Karlsson: Att skapa en landsfader – Gustav Vasa under 500 år

Gustav Vasa valdes till svensk kung 1523. Att han skulle bli en landsfader som hyllades som nationens skapare var inte en självklarhet. Tillskyndare på vägen såg till att Vasaminnet levde vidare och utvecklades.  Åsa Karlsson, fil. dr i historia, är huvudredaktör för Svenskt biografiskt lexikon.

 

Onsdag 6 december kl.18.30

Samtalsmöte

Vi träffas för fria samtal kring humanistiska ämnen. Utgångspunkt kan vara höstens tre föredrag och vad de fått oss att tänka på, men diskussionen är fri att glida in också på andra humanistiska ämnen. Obs! endast för medlemmar. Obs! annan lokal: sällskapsrummet, Floragatan 8.

 

Samtliga möten, utom 25 oktober och 6 december, i sällskapsrummet i Stiftelsen Carl och Emy Setterwalls Minne, Rigagatan 14, 1tr. (T-bana Karlaplan). Mötena är öppna för allmänheten (se dock 6 dec). Fri entré, men den som deltar i eftersits med lätt förtäring betalar 70 kr. Förhandsanmälan ej obligatorisk, men anmäl ändå gärna, särskilt om du vill delta i eftersits, till <unn.hellsten[at]gmail.com>

 

För mer information, se: www.stockholms-humanistiska.se